Home / nieuwsberichten / Groen / Natuurtuin verbindt

Natuurtuin verbindt

18 juli 2024

De opening van de afgelopen jaar aangelegde natuurtuin bij de “Vosheuvel” op 8 juni werd mede dankzij het mooie weer en de kleurrijke aankleding – met ook koffie, thee en soesjes – een succes.

Het resultaat van woestenij tot nu al een bloemrijke tuin in ruim een jaar verraste ook de groenvrijwilligers van de heuvel.

Onze groenvrijwilliger Wiebe stond tijdens de openingstoespraak stil bij het resultaat dat met behulp van bestuur, GLK en andere vrijwilligers is behaald. Een tuin die met zijn biodiversiteit een wezenlijke bijdrage levert als corridor voor insecten, vlinders, vogels, zoogdieren binnen het omringende landschap.

Een tuin zonder chemicaliën zoals insecticiden en kunstmest. Een tuin met veel inheemse planten, een houtwal, egelburcht en nestkasten. Een tuin om ook anderen te prikkelen de eigen tuin en omgeving met liefde voor de natuur in te richten. De tuin is  als natuur een waardevolle uitbreiding van de reeds bestaande functies van onze heuvel: cultuurhistorie, cultuur (concerten en tentoonstellingen) , ontmoeting en verbinding (tientallen vrijwilligers en veel activiteiten) en duurzaamheid (de snuffelmarkten). De beheerder van Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK), Bram de Jong, stond vervolgens stil bij het unieke plek van onze heuvel binnen zijn werkterrein. Qua oppervlakte het kleinste project, maar qua inbreng van vrijwilligers eigenzinnig en  hartverwarmend. Het contact met de voorzitster Clazien was uitstekend en altijd opbouwend.

GLK deed een in eigen beheer gemaakte bank cadeau om tot rust te komen bij de tuin. Samen met Clazien onthulde Bram een plaatje op deze bank met de inspirerende tekst “EEN TUIN AANLEGGEN IS GELOVEN IN MORGEN”.

De natuurmarkt met natuurinitiatieven droeg in de geest van de heuvel bij aan verbinding en ontmoeting tussen de organisaties en de tientallen bezoekers. Er werden afspraken gemaakt tussen de organisaties om kennis uit te wisselen en er werden vrijwilligers geworven. De biologisch geteelde boeketten en plantjes op de aantrekkelijke marktkraam van de Koninginnetuin hadden gretig aftrek. De natuurinformatie van de KNNV ondersteund met allerlei natuurmateriaal onderstreepte het belang van de stimulering van biodiversiteit. Zowel de (moes)tuinen van Heidestein en kasteel Doorwerth lieten zien dat ook zonder insecticiden resultaten kunnen worden bereikt samen met betrokken vrijwilligers.  Ook de kerken van Renkum-Heelsum lieten in hun kraam zien vanuit het geloof bij te dragen aan de zorg voor natuurbehoud. Steen voor Steen  had vanuit de inbreng van goederen op de woensdagochtenden, de natuurboeken apart gehouden. Dat resulteerde in een goed gevulde boekenkraam.

De groen vrijwilligers, Piet en Wiebe, leidden de bezoekers door de tuin om de eerste resultaten onder de aandacht te brengen. Aan de hand van foto’s werd geïllustreerd wat er was gerealiseerd samen met de vrijwilligers. 1200 kilogram  puin is verwijderd, een vrachtwagen vol gezeefde bladaarde is aangebracht om het bodemleven op gang te brengen, 800 stinzenbollen zijn er gepoot, 5 biologische zadenmengsels voor heemplanten zijn verspreid etc. De stinzenbollen hebben in april en mei hun bloemen laten zien. De komende jaren zullen deze verwilderingsbollen zich vermeerderen. Nu  bloeien rijkelijk de klaprozen, korenbloemen en kamille als tijdelijke natuur. De komende jaren zullen andere gezaaide bloemen zich tonen. De struiken zullen zich verder ontwikkelen. Het is dus de moeite waard om regelmatig langs de tuin te wandelen of fietsen en deze te volgen.

natuurmarkt van stichting Kerkje op de Heuvel

Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief