Nieuws

01/04/2024

Update Natuurtuin

> Informatiebrief “Natuurtuin van de Heuvel” (versie 1 april 2024)

De informatiebrief over de natuurtuin is weer uitgebreid met recente ontwikkelingen op de heuvel:

01/04/2024

26/01/2024

26/01/2024

13/01/2024

De Natuurtuin van de Heuvel

> Informatiebrief “Natuurtuin van de Heuvel”

U herinnert het zich waarschijnlijk nog wel, dat stukje verwaarloosde grond, net rechts voor gebouw De Vosheuvel. Tot recent nog een woestenij, met struiken Amerikaanse vogelkers, bamboebosjes, veel dood hout, heel veel bramen en ook Japanse duizendknoop. Maar nadat Geldersch Landschap & Kasteelen het terrein in het voorjaar van 2023 eerst grof had ‘geschoond’, is dit stukje grond dankzij de inzet van vrijwilligers Piet, Nique en Wiebe omgetoverd tot een prachtige tuin, de Natuurtuin van de Heuvel.

Dat ging niet zonder slag of stoot. Niet alleen onkruid moest verwijderd, ook kwam er 1200 kilo aan puin, glas en ijzer uit de grond. En er is van te voren goed nagedacht over het hoe en wat. Zo vormen de locatie en de historie het uitgangspunt voor de inrichting, wordt uitsluitend gebruik gemaakt van inheemse wilde zaden en planten, en zal de tuin ook een rol gaan spelen bij de natuureducatie. De elementen ‘takkenschoof’ en ‘steenheuvel’ (beide met een egelverblijf), het bijenhotel en de nestkasten worden komend voorjaar gerealiseerd.

Tussendoor vonden Piet, Nique en Wiebe ook nog tijd om ‘even’ groot onderhoud te plegen aan de bloemenborder bij “Het kerkje op de Heuvel”.

Het is de bedoeling dat op zaterdag 8 juni 2024 de gerealiseerde natuurtuin extra aandacht krijgt in de vorm van een natuurmarkt. Opzet is hier een feestelijk tintje aan te geven. Bijtijds wordt u op de hoogte gesteld van het programma”.

We prijzen ons gelukkig met een dergelijke bezieling en inzet. Meer over dit alles leest u in de Informatiebrief “Natuurtuin van de Heuvel” van de tuinvrijwilligers.

De groenvrijwilligers

Van voren naar achter de groenvrijwilligers:
Nique, Wiebe en Piet

13/01/2024

28/12/2023

Terugblik Kerst 2023

Zondagavond 17 december vond de eerste muziekuitvoering in het kerkje plaats in een reeks van vier.  Uitgevoerd werd het “Festival of Nine Lessons en Carols”. Er was hiervoor veel belangstelling. Na afloop werd er buiten voor de bezoekers warme chocolademelk, warme appelsap en gluhwein geschonken!

Maandagavond een prachtig orgelconcert op het monumentale van Rossum orgel. Organist Harry de Vries en Sandra Bekendam op Trompet  lieten de luisteraars genieten van prachtige kerstliederen.

Dinsdagavond een Harp concert van onze “oud” dorpsgenote Marjan de Haer.  Zij bespeelde een 200 jaar oude harp. Door de uitleg tussen de muziekstukken werd het een leerzaam en sfeervol gebeuren. De avond werd afgesloten met een kersttoespraak van de voorzitter van de Rotaryclub “Oosterbeek-Kabeljauw”. De leden van de Rotaryclub waren als gasten bij deze avond aanwezig. Geweldig om te ervaren hoe een “gewone” dinsdagavond uitmondt in een “bijzondere” avond waar het kerstgevoel zeer nadrukkelijk aanwezig was. De consumpties werden deze avond vanwege het slechte weer in het kerkje aangeboden.

Woensdag overdag trotseerden een aantal bezoekers weer en wind om de collectie kerstallen  te bekijken en de kerstsfeer te proeven.  Om 19.30 uur gaven de heren van NEJ HEJS uit Heijen een kerstconcert. A capella werden er prachtige kerstliederen, soms heel speels met een knipoog, ten gehore gebracht. De aanwezige bezoekers genoten volop.

Donderdag en vrijdag overdag liet het weer zich ook niet van haar beste kant zien maar desondanks konden de gastheren en -vrouwen nog wat bezoekers verwelkomen.

Vrijdag aan het einde van de middag was er een gezellig samenzijn waarvoor alle vrijwilligers waren uitgenodigd. Het werd een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje. Mooi om op deze wijze het jaar als één grote familie, op de plek die ons allen aan het hart gaat, af te sluiten.

Terugblik Kerst 2023

28/12/2023

1/12/2023

1/12/2023

11/11/2023

Shantykoor Wrakhout

Zondag 29 oktober was het de laatste openstelling van het seizoen 2023. Als afsluiting trad het shantykoor Wrakhout uit Enschede op.

Hoe komt zo’n koor van ver hier op de heuvel zingen? Dat heeft alles te maken met een ontmoeting op Texel tussen een vrijwilliger van Steen voor Steen en een koorlid. En als deze vrijwilliger ook nog sponsoren werft is het helemaal geweldig.

Het concert zelf was de overtreffende trap van geweldig, het enthousiasme van de koorleden werkte aanstekelijk bij het publiek. In de kerkbanken deinde menig bezoeker mee met de zeemansliederen. Het koor werd muzikaal begeleid door drie accordeonisten, een gitarist, slagwerk. Bij enkele liederen speelde onze dirigent, Harry de Vries, mee. De liederen werden op een amusante wijze aan elkaar gepraat door de dirigent van het koor. Na afloop van het concert, zowel van de koorleden als van de bezoekers enkel positieve en lovende woorden.

Door onderstaand filmpje krijgt u een beeld hoe deze dag verlopen is uit de ooghoek van de cameraman van het koor.

11/11/2023

15/9/2023

Open Monumentendagen 2023

Het kerkje is een Rijksmonument, natuurlijk gingen de deuren open tijdens de landelijke Open Monumentendagen in onze Eeuw-oude gemeente. voor deze gelegenheid was nog eenmaal de expositie in het kader ‘100 jaar Renkum’ opgesteld. Voor velen een verrassing dat we tot 100 jaar terug gewoon Gemeente Doorwerth waren, maar ook het kerkje als gebouw kreeg veel aandacht. Al met al veel historie! Ruim 150 bezoekers mochten we verwelkomen.

 

15/9/2023

30/7/2023

Erfenis

Nadat in het voorjaar het stuk bos/tuin is opgeschoond door GLK, zijn nu de vrijwilligers van onze stichting volop in actie. Een erfenis van vele jaren komt er boven het aardoppervlak. Botten (rund), puin, gaas, dakbedekking, plastic, glas en meer. Natuurlijk ook veel onkruid, waaronder de gevreesde Japanse duizendknoop. Daar zijn we helemaal niet blij mee. Uitgraven is de remedie. Al met al een hele klus. Een stap verder is er door kenners zelfs al een tuinplan gemaakt.

Tuinwerkzaamheden juli 2023Runderbot

30/7/2023

20/7/2023

Vrijwilligersbijeenkomst 2023

Op 2 juli was er van 10.00 tot 14.00 uur een snuffelmarkt. Het weer was minder, maar de stemming en opbrengst prima. Daarna opruimen en ombouwen voor een bijeenkomst van alle vrijwilligers.

De gemeente Renkum bestaat dit jaar 100 jaar. Ontmoeten en Verbinden moest volgens burgemeester Agnes Schaap het thema zijn. Wij ontmoeten en verbinden op- en rond de heuvel. Steen voor Steen medewerkers, gastheren en – dames van het kerkje, catering, fotograaf, vrijwilligers van grint, groen en trap, sjouwers en klusjesmannen, senioren en poetsteam.

Het is zo dierbaar te weten hoe een ieder op zijn eigen wijze een steentje bijdraagt aan het in stand houden van het erfgoed hier op de heuvel. Een drankje, een frites kraam en ijskar van La Cosina! het was een gezellige bijeenkomst, voor herhaling vatbaar waren de reacties.

Vrijwilligersbijeenkomst 2023IJs op de vrijwilligersbijeenkomst 2023

20/7/2023

10/7/2023

10/7/2023

19/5/2023

Inzaaien tussen de linden

Afgelopen woensdag 17 mei heeft Stichting Biotoopverbetering Zuid-Veluwe eenjarige wilde bloemen ingezaaid. Tussen de linden, is er net als vorig jaar ca 160 m2 bloemenzaad die de grond ingegaan.

19/5/2023

4/4/2023

Eerste openstelling 2023

Zondagmiddag 2 april was de eerste openstelling van dit jaar. Al meteen om 11.00 uur kwam een groep toevallige wandelaars binnen. Zij waren blij verrast dat het kerkje open was. De kans om het van binnen te bekijken en het verhaal te horen.

15:00 uur: Orthodox Pasen
Te gast was de zanggroep ZARJANKA. De dames zongen in het eerste gedeelte religieuze liederen met tussendoor mooie uitleg. Na de pauze kwam folkloremuziek uit Rusland en Oekraïne aan bod. Ook dit werd weer aan elkaar gepraat door Zarjanka zelf. Voor de liefhebbers was het een prachtige middag waarvan de waardering wel bleek uit het applaus en de opmerkingen.

< Bekijk de video (door Jaap Mons) >

Zarjanka in het Kerkje

4/4/2023
2/4/2023

24/3/2023

Onderhoud in het Kerkje

De verwarming in het kerkje heeft de jaarlijkse onderhoudsbeurt weer gehad. Het regelen en klaarzetten van de steiger moeten we zelf doen.

De steiger kregen wij dit jaar gesponsord. Dit gebeurde via een van onze vrijwilligers die werkzaam is bij Achterberg Schilders uit Ede.

logo Achterberg Schilders

Verwarmingsonderhoud in het Kerkje

 

24/3/2023

9/2/2023

Concert in het Kerkje

Het eerste concert dit jaar in het Kerkje bracht een willekeur aan vocalisten.

Eerst was het de beurt aan de Vocal Group Wageningen. Zij brachten  een heel gevarieerd repertoire en de kleding werd erop aangepast. Heel verrassend al die gekleurde kledingsstukken. De dames zingen al jaren recreatief met elkaar en hun grote kracht zit dan ook in de verbinding, die ze met elkaar voelen en graag delen met hun luisterend publiek.

Vervolgens trad het mannenkoor Nѐj Hѐjs uit Heijen op. De heren zingen met veel enthousiasme en passie in close-harmony.  Een prachtige mix van stemmen en hun repertoire is van “swing tot sweet”.  Samen met hun dirigent Steven Gerrits bezorgden deze mannen de bezoekers een fijne muzikale beleving.

In de pauze werd er koffie en thee verstrekt en daarbij heerlijke koekjes door de koorleden van Zippless eigenhandig gebakken.

Na de pauze het optreden van ZIPPLESS. De drie dames en drie heren zongen a-capella. Mooi om hun zang te horen en hun enthousiasme te ervaren. Hun optreden werd zo een ritsloos reisje door de jazz en popmuziek, vol passie en warmte.

Kortom, een prachtige muzikale middag in een tjokvol Kerkje. Als dit de trendsetter is van 2023, dan wacht ons nog heel veel moois.

Concert 5 februari 2023

9/2/2023
5/2/2023

30/1/2023

Kern met Pit Slotmanifestatie

Zaterdag 21 januari vond de Kern-met-Pit-dag plaats. De traditionele afsluiting van het jaar waarin projecten werden uitgevoerd (2022) en tegelijkertijd de presentatie van de nieuwe projecten (2023).

Kern met Pit (KmP) wordt al 45 jaar georganiseerd door KNHM foundation. Talloze bewonersinitiatieven doen mee om hun buurt of wijk gezelliger of groener te maken. KNHM/KmP ondersteunt geselecteerde bewonersinitiatieven met kennis en met een € 1000,- ‘inspiratie’-bonus.

De stichting Kerkje op de Heuvel behoorde december 2021 tot de gelukkigen: ons voorstel, getiteld “Bloemen en bijen voor biodiversiteit en buurt”, werd geselecteerd als een van de 12 Gelderse initiatieven waar men muziek in zag. En terecht! We hebben in 2022 met z’n allen flink de handen uit de mouwen gestoken, hetgeen resulteerde in een ‘groene golf’ van vaste planten (aangelegd in mei), het inzaaien van een grote border met eenjarige wilde planten (mei), het ontwerpen en plaatsen van 2 grote insectenhotels (komt dat zien!), en tenslotte, in oktober tijdens de Open Dag van KmP, het planten van bijna 2.000 stinsebollen op de kerkheuvel. Het resultaat van die laatste activiteit hopen we ergens de komende weken te mogen bewonderen. Dat alles konden we alleen maar realiseren dankzij de hulp van tientallen vrijwilligers, die zich storten op het aanleggen van de borders, paaltjes slaan, koffie zetten, Stinsbollen planten, terrein opruimen, mensen ontvangen, houtjes zagen, denneappels verzamelen, etc., etc.

Die afsluitende zaterdag de 21ste hebben ook wij ons project en de projectresultaten gepresenteerd op de Kern-met-Pit-dag, die plaats vond in Elst. We hadden een presentatietafel gevuld met de nodige spullen en we gaven een presentatie. Het was een dag vol kennis en inspiratie, en uiteraard was het een feest! Zoals alle geslaagde projecten kregen we, als stichting Kerkje op de Heuvel, een fraai KmP-predicaat en de € 1000,- bonus.

Al met al een mooie dag, ter afsluiting van een geslaagd jaar. De nominatie door Kern-met-Pit/ KNHM vormde voor ons de stimulans om nu eindelijk eens iets te doen aan het terrein rond de historische kerk. En dat is gelukt. Kom, kijk, en overtuig uzelf.

Kern met Pit collage

30/1/2023

17/12/2022

Nine Lessons and Carols

Wat was het een feest zondagavond 11 december in het geheel gevulde en sfeervol verlichte kerkje. Een samengesteld koor, gevormd door Con Amore te Renswoude en Cantorij Nieuwe Kerk te Arnhem-Noord o.l.v. Jeannette van ’t Veld en begeleid op orgel en piano door Erik Zeillemaker, bracht met hun zang, afgewisseld door samenzang, prachtige muziek ten gehore op weg naar Kerst.

Volgens de Engelse traditie werd ‘Nine Lessons & Carols’ uitgevoerd met Nederlandstalige en Engelse Advents- en Kerstliederen met daarin verweven negen schriftlezingen, beginnend bij het scheppingsverhaal en eindigend met de geboorte van Christus.

Na afloop kon er buiten nog warme koffie, chocolademelk en appelsap met iets lekkers gedronken en gegeten worden. Ook hier weer in een sfeervolle warme ambiance in Charles Dickens stijl. Met kerstverlichting, fakkels en vuurkorven werd de kou snel verdreven. Er werd nog lang nagepraat over deze bijzondere avond, die door de Corona-beperkingen, een tweetal jaren niet kon plaatsvinden.

Overal hoorde je ‘volgend jaar weer hè’. De enorme belangstelling gaf wel aan dat men enorm heeft genoten. Een avond als nooit tevoren!

Nine Lessons and Carols

17/12/2022

30/11/2022

30/11/2022

18/10/2022

Muziek in het Kerkje

Zondagmiddag was het gezellig druk in het Kerkje. Velen kwamen naar de natuurfoto’s kijken, nog meer kwamen voor het concert van het Klarinet ensemble van Heelsums Harmonie. De dirigent, Christian Ansink, vertelde dat de muzikanten heel gedreven zijn. Hij gaf uitleg bij elk stuk waar we naar luisterden, 11 muziekstukken maar liefst. De eerste vijf stukken waren meer klassiek, de daaropvolgende stukken wat meer luchtig. Verschillende houtblazers speelden een solo partij. Een hartelijk dank je wel vergezeld van een groot applaus zegt: Tot een volgende keer!

Klarinet ensemble Heelsums Harmonie

18/10/2022

12/10/2022

Open dag Kern met Pit

Zo’n 75 bezoekers kwamen zaterdag 8 oktober af op de Open dag van “Kern met Pit”. Niet zo zeer dit aantal, maar de enthousiaste reacties spraken tot de verbeelding.
 
Eerder dit jaar is er al gepoot, zijn er insectenhotels gemaakt en heeft Stichting Biotoopverbetering Zuid-Veluwe wilde bloemen ingezaaid. Als bijzonder onderdeel van de open dag konden bezoekers stinzenbollen poten. Totaal zijn 1740 bollen de grond ingegaan. Het kan niet anders zijn dan dat het de komende jaren op de Heuvel rond het Kerkje één palet van kleurenpracht wordt, waar mens en insect zicht meer dan “thuis” mogen voelen. Met deze open dag en het poten van stinzenbollen (4e fase) is het projectplan “het verhogen van de biodiversiteit op de Heuvel” afgerond
 
Gelijktijdig met de open dag vond een natuurfototentoonstelling van de Groene Kerk plaats. Schitterende foto’s geven een schitterend beeld van hoe mooi onze omgeving is.
 
12/10/2022

11/09/2022

11/09/2022

06/07/2022

Vrijwilligersavond

De stichting Kerkje op de Heuvel // commissie Steen voor Steen voelt zich gezegend met zo’n groep vrijwilligers. Tuinlieden, gastheren en -dames,  schoonmakers, website beheerder, snuffelmarkt medewerkers, klussers, fotograaf etc. Op 2 juli was er na lange tijd een vrijwilligersavond op de heuvel.

Eten en drinken kun je prima vooraf regelen, maar het weer en de gezelligheid heb je geen invloed op. Gelukkig was het allemaal perfect, we kijken terug op een fantastische avond. De laatste regel van het lied, gecomponeerd om de voorzitter in het ‘zonnetje’ te zetten, geeft zekerheid dat we ook in de toekomst op deze groep vrijwilligers kunnen rekenen.

 “Wij blijven aan jouw zijde steeds paraat “

Vrijwilligers

06/07/2022

27/05/2022

Kern met Pit, fase 2

Zaterdag 21 mei is er tussen de linden ca. 160 m² wilde bloemen ingezaaid door de Stichting Biotoopverbetering “Zuid-Veluwe”.

Door vrijwilligers zijn er twee insecten hotels geplaatst. Het voorbereidende werk deed Harry Middelbos. De 21e mei zijn de hotels door een achttal vrijwilligers gevuld , afgewerkt en geplaatst. De zondag erna werd de eerste hotelgast al gesignaleerd! Weer een stap gezet om de biodiversiteit te verhogen op de Heuvel.

27/05/2022

16/04/2022

Kern met Pit, fase 1

In de morgenuren, op de zaterdag voor Pasen, werd er door een groep van negen vrijwilligers naar hartenlust gewerkt nabij het Kerkje op de Heuvel te Heelsum. Onder  ideale weersomstandigheden werden er planten gepoot en palen geplaatst. Dit laatste voor de afbakening van het “plantterrein” en de daar liggende graven.

Het betrof de eerste fase van het Plan voor het vergroten van de biodiversiteit op de Heuvel. Het Plan is vorig jaar ingediend en geaccepteerd in het kader van de Actie “Kern met Pit”. Een en ander houdt in dat een geldbedrag beschikbaar wordt gesteld voor het uitvoeren  van het Plan. In mei volgt fase 2 en in september fase 3. De  Heuvel zal er een andere uitstraling door krijgen,  waar de mens, maar met name de insecten, blij van worden. Met fase 1 is daar naar volle tevredenheid een begin meegemaakt.

Download de plantenlijst

Vrijwilligers aan het werk voor de Kern met Pit actie

16/04/2022

26/02/2022

Bestuur gehuldigd door GroenLinks Renkum

Elke jaar reikt GroenLinks uit Renkum, rode en groene lintjes uit aan inwoners die zich vrijwillig inzetten voor hun dorp en gemeente. Dit jaar viel de stichting ‘Kerkje op de Heuvel te Heelsum’ met de neus in de boter. Op zaterdag 26 februari werd het bestuur van de stichting in het zonnetje gezet vanwege haar inspanningen voor het behoud van het Kerkje en het bouwen aan een bloeiende buurt. Ook werd gerefereerd aan de vergroening van het kerkterrein, een project dat onlangs gehonoreerd werd door toelating in het traject ‘Kern met Pit’ van de KNHM (www.kernmetpit.nl).

Foto: Alexander de Roo, stralend gehuldigd bestuur van de stichting

26/02/2022

15/01/2022

Radio Gelderland

Zaterdag 15 januari was Radio Gelderland te gast in het Kerkje op de Heuvel. Medewerkers van het Geldersch Landschap en Kasteelen en van onze Stichting werkten mee aan de uitzending die van ’s morgens 09.00 tot 12.00 uur te beluisteren was op de radio. Luisteraars werden opgeroepen naar het Kerkje te komen, die gedurende de uitzending was opengesteld. Ruim zestig personen hebben daar gebruik van gemaakt.

Bekijk en beluister hier het artikel

15/01/2022

22/12/2021

Kerstsfeer op de heuvel

Op deze woensdagmiddag was het Kerkje opengesteld en onder de noemer “kerstsfeer proeven op de heuvel” waren bezoekers welkom om rond te kijken en te luisteren naar muziek. Het Kerkje en haar omgeving waren sfeervol versierd. De muziek, met name kerstliederen, werden afwisselend ten gehore gebracht door orgel in combinatie met trompet, piano en gitaar. Buiten stond een kraam waar gratis warme chocolademelk, glühwein en kerstbrood te verkrijgen was. Vanwege de coronamaatregelen was het geheel ingetogen, maar desondanks zeer de moeite waard. Er kwamen zo’n 60 bezoekers op af en hartverwarmend waren de diverse positieve reacties.

Bekijk hier onze video 

22/12/2021

06/07/2021

Overdracht kerkje

Op 29 juni werd het Kerkje op de Heuvel door de PKN-gemeente Renkum-Heelsum voor een symbolisch bedrag van 1 euro overgedragen aan Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK). Voor GLK een bijzonder moment, gezien de historische relatie tussen het Kerkje en het kasteel Doorwerth (eigendom van GLK). De overdracht vond plaats op 6 juli. In een sfeervolle bijeenkomst in het Kerkje werd de sleutel van de kerk door de directeur-bestuurder van GLK, Peter van den Tweel, overgedragen aan de voorzitter van de Stichting Kerkje op de Heuvel, Clazien Middelbos.

06/07/2021