Expositie: Voormalige gemeente Doorwerth

Gedurende de hele maand mei wordt er in het Kerkje op de Heuvel te Heelsum (Koninginnelaan 24) in het kader van 100 jaar Renkum een expositie gehouden over de voormalige gemeente Doorwerth. Twee gebouwen op en onderdaan de heuvel hebben een functie vervuld in de gemeente Doorwerth. Tot 1912 was in gebouw de Vosheuvel in de voorruimte de secretarie van de gemeente Doorwerth gevestigd en vanaf 1912 betrok de gemeente het nieuw gebouwde gemeentehuis onder aan de heuvel. Tot 1 mei 1923 bleef de gemeente Doorwerth zelfstandig om vervolgens op te gaan in de gemeente Renkum.

Een belangrijke rol in de gemeente Doorwerth speelde Philippe F.A.J. Baron van Brakel. Hij was liefst 48 jaar burgermeester. Bij zijn 7e verlenging als burgermeester is hem de gedenkzuil tegenover het oude gemeentehuis (Koninginnelaan 20) door de inwoners van Doorwerth aangeboden.

Bij zijn afscheid kreeg Baron van Brakel een prachtig gedenkboek overhandigd. Dit gedenkboek maakt onderdeel uit van de expositie. Evenals de raadshamer die bij de opening van het gemeentehuis op 5 oktober 1911 door den Raad en Secretaris der gemeente Doorwerth werd aangeboden aan burgermeester Jhr. F. Wittewaal van Stoetwegen.

Naast deze gebruiksvoorwerpen treft u prachtige foto’s met beschrijving aan, teksten die de oude “toestand” beschrijven, de gemeentewapens, boekwerken en de laatste aktes in de vorm van geboorte, overlijden en trouwen van inwoners van Doorwerth. Een pracht overzicht wat u niet mag missen. De oude gemeente Doorwerth komt weer tot leven.

U kunt voor de expositie terecht op de dagen van openstelling van het Kerkje. Woensdag en zondag van 10.00 tot 15.00 uur. Gastheren/gastdames zijn aanwezig.

Flyer - Expositie: Voormalige gemeente Doorwerth
Gezicht op het Kerkje